Dag 4

Vandaag onze eerste echte stagedag in de leprozerie achter de rug. In groepjes van 2 gingen we aan de slag. De patiënten stonden al snel in de rij aan te schuiven om door ons verzorgd te worden. We ontsmetten de wonden, kozen het juiste product en windelden volgens de ‘Indische’ techniek. Het windelen was voor ons niet gemakkelijk want ze doen het op een heel andere manier dan bij ons. Door een speciale knoop, bleef het verband zitten.  Clara, een ex-patiënte, kent de wonden als geen ander en stond ons bij met tips en tricks. Zelfs de patiënten stuurden ons bij waar het nodig was, met gebaren begrepen we dit wel.

Twee studenten, Saïda en Jasmien, kregen de kans om de consultatie van de arts bij te wonen in het algemeen ziekenhuis. Ze kwamen met tal van klachten in aanraking, voornamelijk huidaandoeningen. Sarah mocht mee met de ambulance naar het palliatieve ziekenhuis voor aids-patiënten.

Na de middag gingen we langs in de weverij. Vandaag gingen ze een tafelkleed maken en wij mochten kijken/assisteren. Hier kwamen geen machines aan te pas, alles werd met de hand gemaakt. Onvoorstelbaar dat deze dames dit dagelijks in het zeer warme weer verwezenlijken.

We werden om 18u verwacht in het college waar de studenten verpleegkunde studeren. Vanaf 16 jaar kunnen zij starten met de opleiding, die 4 jaar duurt. Tijdens deze 4 jaar verblijven ze in het hostel (internaat). Elke tweede zondag van de maand mogen hun ouders op bezoek komen en enkel in de vakanties gaan zij naar het thuisfront.  Zij komen dagelijks met 50 eerstejaars studenten werken in de leprozerie om te helpen met de hygiënische zorgen. We werden ontvangen met een hartelijk applaus en een traditionele dans. In groepjes gaven we uitleg over hoe onze opleiding in elkaar zit en wat de verschillen zijn op vlak van cultuur. Ze waren enorm enthousiast en stelden honderden vragen. We hebben voor hen gezongen en gedanst. Voor ons wat gênant, voor hen dolle pret.

Moe maar voldaan gaan wij richting dromenland…

Lieve groeten,

Lieza & Maren

20170222_150844 20170222_151051
img_2847

img_2793

 

img_2869 img_2876 img_5836 img_5838

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2015 - Stage. Bookmark de permalink .

Een reactie op Dag 4

  1. Roelandt Huguette zegt:

    Heel leuk om jullie ook dit jaar te kunnen volgen. Geniet er allemaal van en kom veilig thuis met heel mooie herinneringen en een hele bagage ervaringen. Groetjes Huguette Roelandt. = tante van Karlien Ringoir .

Reacties zijn gesloten.