Dag 3 – Vergadering met Damiaanactie Nepal

Na ons ontbijt hebben we ons klaargemaakt voor onze afspraak met het team van  Damiaanactie. We moesten van ons hotel naar het busje raken iets verder op. Onze bagage werd vervoerd met een typische riksha. Dit zijn de welgekende fietstaxi’s. De fietstaxi werd verder geduwd aangezien fietsen niet meer mogelijk was met alle gewicht. Het was wel indrukwekkend om te zien dat zij zich sneller te voet verplaatsen dan ons, ondanks het zware gewicht dat ze moeten verplaatsen. Na een kort busritje van 15-20 min kwamen we aan in het hoofdgebouw van Damiaanactie. Ook hier werden we heel vriendelijk ontvangen. Dokter Sushil heeft ons uitleg gegeven over de werking van Damiaanactie, waar ze actief zijn in Nepal, wat hun toekomstplannen zijn,… Ook Dr. Pramod, 1 van de 2 belangrijkste experten rond TBC in Nepal, heeft ons uitleg gegeven over het werk dat ze hier doen.

Het zit zo dat de werking van Damiaanactie hier werd opgestart in 2017. Het is het nieuwste project van Damiaanactie in Azië. In Nepal zijn ze op 4 verschillende plaatsen actief. Ze focussen zich vooral op lepra en TBC patiënten. Het is de bedoeling om uit te breiden en op lange termijn meer hulp te kunnen bieden aan patiënten die dat nodig hebben. Ze zijn vooral actief aan de grens met India en in de valleien. In bergachtige gebieden komt er minder lepra en TBC voor.

Ze hadden voor ons een heel programma uitgewerkt voor de komende weken waar we enorm naar uitkijken. We hebben leuke zaken om naar uit te kijken zoals het werken in het lepra ziekenhuis en het bezoeken van het tropisch instituut. Buiten de stage hebben ze voor ons ook een paar leuke activiteiten geregeld.

Na onze lekker lunch zijn we vetrokken naar lepra ziekenhuis, Anandaban hospital. Dit was een rit van ongeveer 1u30 en de weg was soms heel hobbelig. Ook hier werden we zeer warm onthaald. We blijven hier ter plaatse gedurende de volgende 4 dagen. Het ziekenhuis bevindt zich hoog in de bergen, zeer afgelegen van de bevolking. Dit merkten we ook aan hun zeer beperkt Engels. Het aanwezige medische team kon dan weer meer Engels. We maakten al kort kennis met de patiënten maar voor deze ontmoeting moesten we maar liefst 349 trappen doen (ja, we hebben ze geteld). Dit moeten we elke dag doen, dus onze conditie zal zeker en vast verbeteren.

De mensen waren zeer vriendelijk en begroetten ons met een warme “Namaste”. Ze vonden het geen probleem om ons te ontmoeten en stonden open voor een kort bezoek in hun slaapzaal. Een paar patiënten nodigden Laura uit om een stoelendans te doen, maar dan met stenen. De typische ziekteverschijnselen van lepra o.a klauwhanden en amputaties vielen ons direct op. Dit was anders dan de prentjes die we reeds gezien hadden in de boeken. De mannelijke en vrouwelijke patiënten verblijven in hetzelfde ziekenhuis maar op een aparte verdieping.

Aangezien de officiële rondleiding pas morgen is, hebben we nog onvoldoende zicht over de precieze organisatie van de zorgen. We kijken er naar uit om er morgen in te vliegen en de patiënten en het team beter te leren kennen.

P.S. Wij hebben al een nieuw teamlid, Bobby de straathond. Al even nieuwsgierig als ons!

Groeten

Alexandra & Amy

SAM_0765DSC_6899DSC_6906received_10215658618208937DSC_6940

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2015 - Stage. Bookmark de permalink .

5 reacties op Dag 3 – Vergadering met Damiaanactie Nepal

 1. Sabine Floréal zegt:

  Jullie zien er stralend uit!!!!!
  Wier doen voesj 😉

 2. Veerle Hanssens zegt:

  Een bende gelukkige, stralende mensen…houden zo!!
  Jullie blog leest als een trein, leuk om dagelijks naar uit te kijken…
  Jullie kennis en kunde omzetten in de praktijk wordt nu de uitdaging…veel succes!! 🙂
  Lieve groet!
  Veerle Hanssens

 3. Ilse De Wolf zegt:

  Ohh..zo leuk! Ik volg jullie op de voet en kijk echt uit naar jullie nieuwe verslagen! Stiekem …jaloers dat ik er niet bij ben. Geef jullie ogen maar de kost en kom terug met een rugzak vol mooie verhalen, ervaringen en vriendschappen. Dikke zoen Juf Wolf

 4. William Van Der Eecken zegt:

  Bedankt om dit met ons te delen .Het doet deugd te lezen dat ze daar zo vriendelijk zijn.Super dat jullie dit project doen.vele groetjes uit oilst.

 5. K. Van Rossen zegt:

  Het alternatief lijkt goed mee te vallen… Het avontuur kan beginnen. Ik volg graag jullie blog!

Reacties zijn gesloten.