Dag 7 – Namaste

Namaste beste familie en vrienden,

Vandaag was ons laatste maar onvergetelijke werkdag in het Anandaban ziekenhuis. Met pijn in het hart maar vol nieuwe spanning zullen we morgenvroeg vertrekken voor het Chitwan nationaal park.

Voor onze laatste dag werden we verdeeld in groepjes. De voorlaatste keer de trappen trotseren. 2 groepen waren deze ochtend vertrokken voor de wondverzorging van de zorgvragers met lepra. Hier konden we voor de laatste keer het reilen en zeilen van de wondzorg aanleren en verwerken. Een andere groep ging naar het operatiekwartier waar ze een ingreep mochten meevolgen van een dropvoet, een typisch gevolg van lepra.

De wondzorg gebeurt op een hoog tempo. In het begin was het even wennen en zoeken maar we werden dit al snel gewoon. Nu konden we al vlot meewerken wat ons een goed gevoel gaf. We zijn fier om het onder de knie te hebben! Marisa en Hannes hadden gisteren een operatie gezien en mochten vandaag de wondzorg uitvoeren bij deze patiënt. Dit is een grote meerwaarde omdat er dan gekeken kan worden naar de evolutie van de wonde en de toestand van de patiënt.

De operatie van de dropvoet was heel mooi om mee te volgen. Hoe ze hier de operaties uitvoeren is al een kunst op zich en is moeilijk te vergelijken met België. Het was heel leuk om aanwezig te zijn tijdens deze operatie met het team. We kregen heel veel uitleg. We mochten ook veel vragen stellen. Ook kan er al eens gelachen worden. De chirurgen zijn alvast op de hoogte van ons Belgisch bier!

Toen de operatie gedaan was zag je al een mooi verschil aan de voet. Bij een dropvoet hangt de voet naar voor. Na de geslaagde operatie kan de voet terug normaal functioneren en kan de patiënt terug normaal stappen. Er staat natuurlijk eerst een lange revalidatie voor de boeg. Maar van een ding zijn we zeker, onze lieve Nepalezen zijn zeer moedig!

De mensen in het operatiekwartier hadden ons al uitgenodigd om morgen een operatie van het oog mee te volgen maar dit gaat helaas niet. We hebben gezegd dat ze altijd welkom zijn in België, voor een biertje en een lekker pakje friet.

Na ons laatste lekkere middagmaal vertrokken onze begeleiders voor een operatie van een klauwhand, alweer een typisch gevolg van lepra. Een andere groep nam verder de wondzorg op zich en de laatste groep bracht een bezoek aan de fysiotherapie en het labo. Ook hier kregen we weer veel nuttige en interessante informatie. Het is speciaal en leerrijk om te zien hoe de mensen hier revalideren van een operatie of hoe ze de patiënten voorbereiden op hun operatie. Net als in België is teamwerk hier belangrijk. De patiënten worden multidisciplinair opgevolgd, zonder een team behaal je nooit een goed resultaat.

Nadien gingen we nog eens een praatje maken met onze volgpatiënt en informatie vragen die van pas kwam voor onze stage opdracht. Toen beseften we dat het de laatste keer was dat we de patiënten konden zien. Dit zette ons toch even terug met onze voeten op de grond. We hebben allemaal hetzelfde gevoel. We zullen het hier niet verlaten met droge ogen.

Eens terug in het training center, gingen we samen lekker onder de prachtige zon aan onze opdracht werken. We beginnen eindelijk een kleurtje te hebben! Het was vandaag een heel warme dag en daar moeten we natuurlijk van profiteren. Tegen het avondmaal was dit helemaal af en konden we samen gezellig aan tafel.

Rond het einde van dag was het even een stressmoment want we kregen onze tussentijdse evaluatie. We hebben het allemaal overleefd! ONE TEAM!

Jullie krijgen natuurlijk ook een update over onze teamlid Bobby. Hij kwam ons heel speels begroeten deze ochtend. De honden zijn hier vrij om rond te lopen. Dit vinden we heel leuk om te zien!

We hebben eindelijk gevonden hoe het warm water werkt dus nu allemaal een warme douche (klein gevecht) en dan ons bedje in voor een nieuw avontuur!

Heel veel groetjes,

Amy en Alexandra

DSC_7202

DSC01947

DSC_7131

DSC_7153

DSCF0580

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2018 - Stage 1. Bookmark de permalink .

Een reactie op Dag 7 – Namaste

  1. Sabine Floréal zegt:

    Ontdek nieuwe horizonten en absorbeer nieuwe herinneringen…. ik volg jullie kort op en geniet mee van jullie blog…. ik voel het enthousiasme en jullie teamspirit in elk woord die jullie schrijven… ik geniet van elke foto waar jullie telkens stralend opstaan….
    Geniet, leer, leef en zorg daar nog goed….
    Xxx

Reacties zijn gesloten.