Dag 12 – Nachtdienst en Lumbini

Gisterenavond om 20 uur begonnen Amy, Marisa en Christine aan hun nachtdienst op het verloskwartier. In deze zaal en arbeidskamer zijn er 11 bedden waar de toekomstige moeders hun bevalling afwachten. De bevalling zelf gebeurt met weinig tot geen privacy. Dit gebeurt ook alleen. Familieleden en vaders zijn niet toegelaten op de bevallingsafdeling. Zij wachten in de gang, buiten aan de afdeling. Vaak zie je hen op de grond slapen, wachtend op het goede nieuws.

Wat opviel was de voor ons harde manier waarop de verpleegkundigen met de aanstaande moeders omgingen. Het is ons reeds meermaals opgevallen dat dit voor ons een harde cultuur is en dit is hier geen uitzondering.

Om 22u40 was de eerste geboorte een feit. Een gezond babymeisje van 2,7 kg die we zelf Vita (leven) hebben genoemd. In Nepal krijgen de baby’s immers pas na 11 dagen een naam. Er was ook droevig nieuws. Om 01u45 werd er een jongetje dood geboren. Van ons heeft hij de naam Vito gekregen. Maar om 03u40 zag Mientje het levenslicht. Zij was gelukkig kerngezond.

Na onze nachtdienst werden we afgelost door de rest van de groep die aan hun dagdienst begonnen. Buiten is er ondertussen al volop activiteit. Sommige moeders zijn hun was en/of die van de kinderen al aan het doen en hangen die buiten te drogen.

Voor de studenten die de vroege dienst kregen begon de dag na een stevig ontbijt om 8 uur. Net als gisteren werden we verdeeld over de verschillende diensten. Dit keer kregen Lobke, Laura, Jasmien en Alexandra de kans om 2 keizersnedes te zien. De eerste baby was een meisje, kerngezond! De tweede baby was een jongetje. Deze geboorte verliep minder vlot. Met veel bewondering en ongeloof keken we naar hoe de baby werd gereanimeerd en beademd. Na verloop van tijd werd de baby doorverwezen naar de intensieve zorgen. We hebben er een goed gevoel bij en hopen dat de baby gezond en wel binnenkort het ziekenhuis zal mogen verlaten.

Opvallend was wel dat er niet echt wordt gekeken naar het eerste contact met moeder en kind. De baby wordt onmiddellijk weggenomen en wordt niet aan de mama gegeven. De moeder weet dus niet onmiddellijk welk geslacht het kindje heeft en hoe het kindje eruitziet.

Ook zagen we hoe ze een tumor hebben verwijderd bij een baby van slechts 2 dagen oud. De tumor bevond zich op het achterwerk. De middelen die ze hebben en de werking van het operatiekwartier is helemaal niet te vergelijken met hoe het in België werkt.

Hannes mocht het team versterken van de spoedafdeling en Michiel vergezelde de verpleegkundigen van de intensieve zorgen. Alweer een dag vol nieuwe ervaringen!

We zijn ook allen in de late namiddag naar Lumbini geweest. Dit is de geboorteplaats van Boeddha en één van de meest heilige plaatsen voor het boeddhisme in Nepal. Het was een heel mooi gebied met veel groen. Alles was mooi onderhouden en het straalde er echt rust uit. De Boeddhisten waren er aan het bidden en zingen. Dit was aangenaam om naar te luisteren! We werden er zelf ook rustig van. Hun kleding is ook iets wat opviel en iets wat typisch voor hun geloof is. We moesten er ook onze schoenen uit doen om een bepaald gebied te mogen betreden. Dit was een mooie afsluiter van ons 3-daagse avontuur in Butwal.

 

Groetjes,

Amy en Alexandra

DSC00492IMG_0186IMG_0244DSC_7441DSC_7443DSC_7470

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2018 - Stage 1. Bookmark de permalink .

Een reactie op Dag 12 – Nachtdienst en Lumbini

  1. Sabine Floréal zegt:

    Jullie stralen!!!!!
    Geniet….. ook van de warmte….
    Hier ook overdag min temperaturen beter
    Dikke knuffels

Reacties zijn gesloten.