Onze stage

Wij gaan op stage naar ‘The Holy Family Hansenorium’, een ziekenhuis in het zuiden van India. Het ziekenhuis ligt in Fatimanagar, niet ver van de stad Trichi. In het ziekenhuis worden leprapatiënten, tb en hiv-patiënten verzorgd. De zorg en behandeling voor deze zieken is kostenloos.

De leprapatiënten die in het ziekenhuis verblijven hebben grote ulcera/wonden, meestal aan handen en voeten, die in het ziekenhuis verzorgd worden. De klemtoon ligt op het stimuleren van zelfzorg zodat de patiënt als hij naar huis kan, zelf nieuwe wonden kan voorkomen en/of bestaande wonden verzorgen. Er is veel aandacht voor het voorkomen van blijvende letsels door fysiotherapie, aangepast schoeisel,…

Patiënten worden aan huis verder opgevolgd.

Verschillende keren per jaar worden in het ziekenhuis corrigerende operaties uitgevoerd aan klauwhanden, dropvoeten en slecht sluitende oogleden voor leprapatiënten uit het ziekenhuis en uit de wijde omgeving van het ziekenhuis.

De patiënten met tb en hiv komen naar het ziekenhuis als ze sterk verzwakt zijn. Ze krijgen medicamenteuze behandeling en er is veel aandacht voor het verbeteren van de voedingstoestand en de algemene gezondheidstoestand.

Er is binnen het domein van het ziekenhuis ook een voorziening waar 30-tal weeskinderen met HIV verblijven. De kinderen gaan overdag naar de reguliere scholen in de omgeving maar verblijven in het centrum en worden daar op medisch vlak opgevolgd. Hun toekomst verder uitbouwen is één van de grote uitdagingen van het ziekenhuis.

Naast de zorg om lepra, tb en aidspatiënten kan je in het ziekenhuis terecht voor ‘algemene’ gezondheidszorg (consultaties, radiografische onderzoek, ingrepen,…). Deze zorg is betalend.

Het ziekenhuis is ook erkend als testcentrum voor hiv/aids. Dagelijks komen  mensen (op eigen inititatief of na doorverwijzing) naar het centrum om er zich te laten testen op hiv.

Het ziekenhuis wordt ondersteund door Damiaanactie.

Advertenties

2 reacties op Onze stage

  1. Van Impe Anne zegt:

    Veel succes daar, jullie zijn mensen met een hart van goud. Juf Anne en de kinderen van schatten- eiland te Burst zullen jullie volgen op de blog.

  2. Anoniem zegt:

    Super wat jullie daar met zoveel enthousiasme en liefde doen. Jasmien, wij zijn echt fier op jou !
    t. Monique en n. Marcel

Graag jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s